Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Αξιόλογα μνημεία, ναοί, εκκλησάκια

Δώσαμε μέχρι εδώ μία εικόνα των μεγάλων μονών της περιοχής. Από δω και πέρα θα γνωρίσουμε μνημεία, μεγάλους ναούς, μικρά εκκλησάκια που με την ταυτότητα τους προσδίδουν στην περιοχή που τα φιλοξενεί μία ιστορική και καλλιτεχνική νότα.

Στο μικρό χωριό Νεράιδα και στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου την προσοχή του επισκέπτη προσελκύουν το απλό και λιτό τέμπλο του 18ου αι. Αξιόλογη επίσης είναι η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου στο ίδιο χωριό, της οποίας σώζεται μόνο το Καθολικό. 

Από την άλλοτε μεγάλη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που σήμερα είναι κατεστραμμένη, στην Απιδιά, σώζεται τέμπλο το οποίο τοποθετήθηκε στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, ενώ οι εικόνες φυλάσσονται στον κεντρικό ναό του Αγ. Χαραλάμπους. Οι περισσότερες χρονολογούνται με επιγραφή στα 1730.

Στο Παλιούρι η 7η Εφορεία ευελπιστεί με ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε πέρυσι στο ναό Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου να φέρει στο φως στοιχεία, τα οποία θα συνηγορούν στην ύπαρξη παλαιότερης οικοδομικής φάσης. Δυστυχώς οι λίγες σωζόμενες τοιχογραφίες βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση για να ολοκληρώσουμε την εικόνα του άκρως ενδιαφέροντος και σπάνιου εικονογραφικού προγράμματος της ίδιας εποχής.

Στο μικρό τρίκογχο ναό της Αγ. Τριάδος στη Σάϊκα των Αγράφων στο απλό και με σκούρα χρώματα χωρίς πολύπλοκες διακοσμήσεις τέμπλο του 17ου αι. φιλοξενούνται δεσποτικές εικόνες του 16ου - 17ου αι.

Κοντά στο χωριό Μορφοβούνι βρίσκεται η Ι. Μ. Αγίας Τριάδας, από την οποία σήμερα σώζεται ναός αθωνίτικου τύπου, αξιόλογα λιθανάγλυφα και το μεγαλύτερο μέρος του τείχους.

Η Βυζαντινή Θεσσαλία εκ­προσωπείται επάξια στο Νομό με το γραφικό Φανάρι, το οποίο αναφέρεται σε αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο, σχετικό με τη μονή Λυκουσάδας, στα 1289. Καθώς η φυσική οχυρή τοποθεσία έδινε όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός κάστρου, δεν πέρασε απαρατήρητη τόσο από τους Σέρβους ηγεμόνες, όσο και από τους Τούρκους. Η ανασκαφική έρευνα που πραγματο­ποιείται στο εσωτερικό του κάστρου από την 7η Ε. Β.Α. ξετυλίγει από τη μια πλευρά πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοικούντων μέσα στο κάστρο και από την άλλη συμβάλλει τα μέγιστα στην συγκέντρωση υλικού για το ρυμοτομικό σχέδιο καθώς και για την αρχιτεκτονική των κάστρων.

Από τα πλέον αξιόλογα μνημεία είναι και ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βατσουνιά, με τοιχογραφίες που δυστυχώς είναι κακοδιατηρημένες και χρονολογούνται στον 17ο αι. Το απλό και απέριττο τέμπλο δείχνει το έτος της κατασκευής του σ' ένα μικρό εικονίδιο στο επιστύλιο, 1628.

Ένα λιθάρι, στην αρχιτεκτονική και εικονογραφική μονογραφία του 17ου αι., βάζει και ο μικρός ναός της Πορτής.

Ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γελάνθη είναι το πιο ιδανικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ξυλόγλυπτης τέχνης στην περιοχή.

Στο μικρό χωριό Πετρίλο η θρησκευτική πίστη των κατοίκων είναι έντονη σε κάθε βήμα, αφού εκπροσωπείται από 4 μικρούς ναούς.

Στη θέση Ρώση βρίσκεται ο ναός του Χριστού, ναός τρίκογχος, με τοιχογραφίες του 17ου αι., εικόνες και κειμήλια της ίδιας εποχής.

Στη θέση Κρανιά, ο ναός της Παναγίας, και στη θέση Αργυραίίκα, η Ι. Μ. Παναγίας με τοιχογραφίες του 19ου αι., φιλοτεχνημένες από τους Σαμαριναίους ζωγράφους Ματθαίο και Μιχαήλ και στον ʼγιο Παντελεήμονα σώζεται τέμπλο του 17ου αι.

Ένα από τα αξιόλογα και σπάνια στην περιοχή εκκλησιαστικά μουσεία που διαθέτουν μικρές κοινότητες είναι αυτό στην Κοινότητα Βλάσι, όπου με μία σωστή τοποθέτηση των κειμηλίων δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα μεγαλύτερο μουσείο. Εικόνες, βιβλία, ιερά σκεύη, συνθέτουν ένα όμορφο και γεμάτο ιερατικότητα και ευλάβεια σύνολο.

Η Ι. Μονή Κατουσίου, στο Ανθηρό, ήλθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, όταν το άριστης τεχνικής και τέχνης τέμπλο έπεσε θύμα μιας οργανωμένης αρχαιοκαπηλείας. Ευτυχώς για το ίδιο και πιο πολύ για μας με την επίσης οργανωμένη συνεργασία ΥΠΠΟ και Αστ. Αρχών το τέμπλο βρέθηκε και φυλάσσεται σήμερα στο νεοϊδρυθέν Μουσείο του χωριού.

Στην ορεινή τριάδα των Κοινοτήτων Πετροχώρι έχουμε τον Προφήτη Ηλία, την Κοίμηση της Θεοτόκου και την Αγ. Παρασκευή, στο Φουντωτό τον Αγ. Γεώργιο και στο Μεσοβούνι τον Ι. Ν. Γεννεσίου της Θεοτόκου.

Στην Αργιθέα και στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, η γειτνίαση του νομού με την Ήπειρο είχε καλλιτεχνικές συνέπειες, που αντικατοπτρίζονται στο τέμπλο του 17ου αι., με δεσποτικές εικόνες, όπου κυριαρχεί η σοβαρότητα και το αρχοντικό στήσιμο των μορφών.
Στο δροσερό Δροσάτο και στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου οι λαμπρές τοιχογραφίες εκ­προσωπούν το 18ο αι. Στην ί­δια εποχή είναι και το τέμπλο. Πλούσια και η προσφορά του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τέμπλο, εικόνες, τρίπτυχα και βιβλία.

Στην Οξυά η Ι. Μ. Αγ. Τριάδος είναι μία από τις προτεραιότητες της 7ης Εφορείας για τον καθαρισμό των τοιχογραφιών του 1682.

Τα Κουμπουριανά μπορεί να έχουν ταυτιστεί με την Ι. Μ. Σπηλιάς, έχουν όμως να παρουσιάσουν και μια αξιόλογη μονή, τη μονή Κωστή.

Ένα από τα μνημεία που θα αναδειχθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Συκιάς, είναι και ο ʼγιος Νικόλαος Πετρωτού.

Τελειώνοντας τον ορεινό όγκο θα σταθούμε στα Θεσσαλικά Βραγγιανά, στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του 17ου αι., τέμπλο της ίδιας εποχής και πολλές εικόνες που εκπροσωπούν τη μεταβυζαντινή εποχή.

Από το θεσσαλικό κάμπο έχουμε λίγα δείγματα, γιατί, όπως προαναφέραμε, τώρα ολοκληρώνεται η καταλογογράφηση των μνημείων. Από τα αξιόλογα και από τα λίγα μνημεία της εποχής του είναι και ο Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, μονόχωρος ναός κατάγραφος εσωτερικά με τοιχογραφίες, για τις οποίες επιγραφή αναφέρει πως έγιναν «δι' αμαθούς χειρός», ενώ δυστυχώς η χρονολογία είναι δυσανάγνωστη, που μπορεί να ερμηνευθεί και 1598 ή 1652.

Ο Αγ. Γεώργιος στη Λεύκη είναι ένα δείγμα ολοκληρωμένης συνθετικής δουλειάς από τα συνεργεία της Εφορείας μας. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό, που εσωτερικά κοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αι., ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει επιγραφή 1759. Στην ίδια εποχή τοποθετούνται και οι τοιχογραφίες του μονόχωρου ναού του Αγ. Αθανασίου στην Κόρδα.

Η επιγραφή 1723 αναγράφεται σε λιθανάγλυφη πλάκα, στην νότια είσοδο του επίσης μονόχωρου ναού της Ζωοδόχου Πηγής, στα Καλογριανά.

Ο κυριότερος εκπρόσωπος του 18ου αι. στην περιοχή είναι ο Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου, στο Δήμο Παλαμά, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σ' όλη την περιοχή.

Τέλος ο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στον Αγ. Ακάκιο, ο Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Πρόδρομο, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αστρίτσα, ο Ι. Ν. Αγ. Τριάδος οτην Αγ. Τριάδα (Μερίχοβο) η Ι. Μ. Καλλιφωνίτισσας οτο Καλλιφώνι, ο Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στο Πεδινό και ο Ι. Ν. Κοιμήσεως στην Ψαθοχώρα είναι μερικά από τα πολλά μνημεία που εκπροσσωπούν τον 19ο αι. στον πεδινό χώρο του Νομού.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 44.222.82.133 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.002390 δευτερόλεπτα.