Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Τοπικοί ʼγιοι της Εκκλησίας μας

Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ο Νομός Καρδίτσας, έχει να επιδείξει κατά καιρούς πλήθος συμπατριωτών μας που διέπρεψαν όχι μόνο στον εθνικό, επιστημονικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και στο στίβο της αγιότητας. Με τους αγώνες τους, την ακλόνητη πίστη, την αρετή τους, αλλά προπάντων με το μαρτυρικό θάνατο τους οι περισσότεροι, αναδείχτηκαν άγιοι της Εκκλησίας μας και Εθνομάρτυρες.

Έξι είναι οι άγιοι της περιοχής μας, που μπορεί να έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, όμως έγιναν Μάρτυρες του Χριστού και κατάκτησαν την αρετή και την αγιότητα με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Αποτελούν για όλους μας φωτεινά παραδείγματα για ενίσχυση και στερέωση της πίστης μας στον αληθινό Θεό.

Ο Οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος
Καταγόταν από την Ανατολή και ήταν αξιωματούχος του βυζαντινού στρα­τού, τοποθετημένος στη Λάρισα ως στρατιωτικός Διοικητής. Μαρτύρησε στις 9 Μαΐου του 901 ή 902 μ.Χ. σε λόφο κοντά στο χωριό Βούναινα, που βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Καρδίτσας και Λάρισας, γι' αυτό και τον συμπεριλάβαμε στους τοπικούς αγίους.Ο τάφος του σώζεται στον τόπο του μαρτυρίου του, μέσα στην εκκλησία, που κτίστηκε στη μνήμη του. Γιορτάζεται στις 9 Μαΐου ημέρα του μαρτυρίου του.

Ο Όσιος Διονύσιος
Πατρίδα του Οσίου Διονυσίου είναι η Σκλάταινα, η σημερινή Δρακότρυπα Καρδίτσας. Εκεί γεννήθηκε το 1500 μ.Χ. περίπου από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς, το Νικόλαο και τη Θεοδώρα. Έγινε μοναχός στα Μετέωρα και μετά πήγε στο ʼγιο Όρος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος κι αργότερα πρεσβύτερος. Στη συνέχεια, πήγε στη Βέροια, όπου οργάνωσε τη μοναστική* ζωή. Τέλος, κατέφυγε στον Όλυμπο, όπου ίδρυσε την περίφημη μονή της Αγίας Τριάδας και έζησε εκεί μέχρι τα γεράματα του, κάνοντας διάφορα θαύματα, ενώ ακόμη ήταν στη ζωή. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Οσιομάρτυρας Δαμιανός
Γεννήθηκε στο Μυρίχοβο, τη σημερινή Αγία Τριάδα Καρδί­τσας ή στο Ρίχοβο των Αγρά­φων στις αρχές του 16ου αιώνα. Έκτισε δυο μοναστήρια. Ένα του Τιμίου Προδρόμου στη Σελίτσανη Κισάβου κι ένα στα ʼγραφα, τη Μονή Ανάληψης του Σωτήρος (Παναγία Πελεκητή) της Κορυτσάς Δολόπων. Για τη δράση του οι Τούρκοι τον έπιασαν, τον οδήγησαν στη Λάρισα, όπου και μαρτύρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 1568 μ.Χ..

Ο ʼγιος Ιερομάρτυρας Σεραφείμ
Μεταξύ των ηρώων και μαρτύρων της πίστης και της πατρίδας στην περιοχή μας, ο ʼγιος Σεραφείμ, που γεννήθηκε στην Μπεζούλα, κατέχει ξεχωριστή θέση και γι' αυτό η ζωή και το μαρτύριο του αναπτύχθηκαν ήδη σε ξεχωριστή σελίδα.

Ο Όσιος Ακάκιος
Γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς στο χωριό Γόλιτσα Αγράφων, που σήμερα ονομάζεται ʼγιος Ακάκιος προς τιμήν του Οσίου. Από μικρός είχε βαθιά πίστη στο Θεό' γι' αυτό πολύ νωρίς εμόνασε στη μονή Σουρβίας του Πηλίου, καθώς και στο ʼγιο Όρος ως ασκητής στους βράχους των Καυσοκαλυβίων. Σε ηλικία περίπου 100 ετών στις 12 Απριλίου 1730 μ.Χ. παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Η Εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και η μνήμη του τιμάται την Πέμπτη της Διακαινησίμου στον τόπο καταγωγής του, στο ʼγιο Όρος και σε άλλα μέρη.

Ο ʼγιος Παρθενίας
Στη Βατσουνιά κοντά στο Μουζάκι γεννήθηκε ο ʼγιος Παρθένιος, που υπήρξε Επίσκοπος Ραδοβισδίου (ʼρτας). Πάτους αγώνες του υπέρ του χριστιανισμού και της πατρίδας καταδιώχθηκε από τους Τούρκους και θανατώθηκε στις 21 Ιουλίου του 1777 μ.Χ. Τιμάται ως άγιος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, και η μνήμη του γιορτάζεται στις 21 Ιουλίου.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 3.226.72.194 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000457 δευτερόλεπτα.