Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα: Ενας μικρός παράδεισος, για διακοπές ή αποδράσεις όλο το χρόνο, σ' ένα τοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Ελβετία

Η Ελβετία μπορεί στην πραγματικότητα να απέχει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα, εσείς όμως δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε για να γνωρίσετε τις ομορφιές της. Δίπλα σας, σε πολύ μικρή απόσταση, η «μικρή Ελβετία», όπως τη χαρακτηρίζουν ενθουσιώδεις επισκέπτες, σας περιμένει να τη γνωρίσετε.

Στα Αγραφα, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους «φωλιάζει» η Λίμνη Πλαστήρα. Τα φιορδ κάνουν παιχνίδι με τα δέντρα που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης και τα χωριουδάκια γύρω γύρω, το καθένα διαφορετικό και μοναδικό, συμπληρώνουν το αλπικό τοπίο.

Και να σκεφτεί κανείς πως η Λίμνη Ταυρωπού ή Λίμνη Πλαστήρα, όπως είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους, είναι τεχνητή. Μια παρέμβαση του ανθρώπου, δηλαδή, στο φυσικό οικοσύστημα, με απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα. Εμπνευστής του έργου ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος το 1925 οραματίστηκε την κατασκευή φράγματος για να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού Ταυρωπού, φυλακίζοντάς τα μέσα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Το έργο έγινε πραγματικότητα στα 1959, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, προσφέροντας ζωή στην περιοχή, αλλά και ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς που θα ζήλευαν πολλά μέρη του κόσμου. Μακάρι όλες οι επεμβάσεις του ανθρώπου να είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο γύρος της λίμνης

Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα χρειάζεστε μόνο μία μέρα. Η συνολική απόσταση με τις απαραίτητες παρακάμψεις είναι γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Εμείς όμως σας προτείνουμε να το πάτε πιο χαλαρά και να της αφιερώσετε αρκετές μέρες. Και να το θυμηθείτε, δεν θα ξεκολλάτε. Αυτή τη λίμνη δεν τη χορταίνεις.

Αφήνοντας πίσω την Καρδίτσα και ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Προς φράγμα», ύστερα περίπου από 20 χιλιόμετρα, το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Μητρόπολη. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης, με νωπές ακόμα τις εικόνες του πλούσιου Θεσσαλικού κάμπου, δεν μπορεί να φανταστεί τι θα αντικρίσει σε λίγο. Επτά χιλιόμετρα και φτάσατε στο χωριό Μεσενικόλας. Ακολουθεί το Μορφοβούνι, η ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα. Ενα χωριό πνιγμένο στις βελανιδιές. Σιγά σιγά το τοπίο μεταμορφώνεται ή, όπως λένε χαρακτηριστικά και οι ντόπιοι, «αλλάζει ο χαβάς». Από τη μια οι βουνοκορφές που περιτριγυρίζουν την περιοχή σχηματίζουν την εικόνα μιας γυναίκας που κοιμάται (οι κάτοικοι της περιοχής τη λένε και Ωραία Κοιμωμένη) και από την άλλη η λίμνη. Μια εικόνα που ενεργεί σαν χαλαρωτική γιόγκα στο ταλαιπωρημένο νευρικό μας σύστημα. Ο δρόμος ακολουθεί την περιφέρεια της λίμνης. Εδώ αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να δείτε το χωριό Κερασιά. Στην Κερασιά μπορείτε να απολαύσετε τις πρώτες πανοραμικές εικόνες της λίμνης. Ακολουθεί το Κρυονέρι και αμέσως μετά τα Καλύβια Πεζούλας, όπου η όχθη έχει διαμορφωθεί σε πλαζ για περίπατο και μπάνιο το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ο δρόμος διακλαδώνεται. Ακολουθήστε τον δρόμο που πάει δεξιά και θα δείτε το χωριό Φυλακτή που βρίσκεται στην καταπράσινη βουνοπλαγιά των Αγράφων.

Η Νεράιδα, στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής. Το χωριό, όνομα και πράμα, σε συνεπαίρνει. Σωστό Νεραϊδοχώρι. Απαραίτητη η στάση εδώ στο καφενείο του Χρήστου Καραπάνου για ένα τσίπουρο. Ετσι, για να ζεσταθείτε και να πάρετε δυνάμεις. Μην το παρακάνετε όμως γιατί «βαράει» και έπεται και συνέχεια. Ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο φτάνετε στο Νεοχώρι, πρωτεύουσα κάποτε όλων των Αγράφων, το οποίο απλώνεται σε μαχαλάδες πάνω στην πλαγιά.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή, καθώς πριν γίνει η λίμνη, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης κατά τη διάρκεια της Κατοχής, λειτουργούσε συμμαχικό αεροδρόμιο, χωρίς ποτέ να το ανακαλύψουν οι Γερμανοί. Τα αεροπλάνα προσγειώνονταν τη νύχτα με τη βοήθεια φανών που έσβηναν ο ένας μετά τον άλλο μόλις ολοκληρωνόταν η προσγείωση. Την ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής «φύτευαν» δέντρα στον αεροδιάδρομο για να μη γίνει αντιληπτός από τα γερμανικά αεροπλάνα. Οι βελανιδιές ξεφυτρώνουν ακόμα και σήμερα μέσα από τα νερά, θυμίζοντας το παρελθόν της λίμνης.

Η καλύτερη θέα

Για πολλούς το Νεοχώρι (και όχι αδίκως) προσφέρει την καλύτερη θέα στη λίμνη, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τουριστικά. Για να βρεις δωμάτιο στους ξενώνες της περιοχής, θα πρέπει να τηλεφωνήσεις αρκετό καιρό πριν. Η Λίμνη Πλαστήρα ξεχειλίζει από κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι. Και δωμάτιο όμως να μη βρείτε σε κάποιους από τους ξενώνες του χωριού, μη φύγετε αμέσως. Καθίστε στη βεράντα του ξενώνα «Αγνάντι», παραγγείλτε καφέ και απολαύστε από το χαγιάτι του την καταπληκτική θέα. Ολη η λίμνη απλώνεται μπροστά σας. Αν πάλι «νιώθετε ένα κενό στο στομάχι», μη διστάσετε να δοκιμάσετε τις νοστιμιές της κουζίνας του ξενώνα. Θα ξετρελαθείτε.

Οι καλοφαγάδες θα βρουν στη λίμνη έναν γαστρονομικό παράδεισο. Κάτι ο καθαρός αέρας που όσο να 'ναι ανοίγει την όρεξη, κάτι τα θαυματουργά χεράκια των ντόπιων, φοβάμαι ότι θα αφήσετε τη δίαιτα για την άλλη εβδομάδα. Δοκιμάστε πέστροφες, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, παραδοσιακά φαγητά με κρεατικά (το γουρουνόπουλο με πρασοσέλινο δεν παίζεται), χειροποίητες πίτες, κυνήγι και χωριάτικα λουκάνικα.

Οσοι έχετε οικολογικές ανησυχίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ερευνας και Ενημέρωσης που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του Νεοχωρίου. Εκεί θα πάρετε πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Από την περιοχή Ζυγογιαννέικα που βρίσκεται μεταξύ του Φράγματος και του χωριού Μπελεκομύτη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, από το παρατηρητήριο που υπάρχει, να παρατηρήσει από κοντά τη σπάνια ορνιθοπανίδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκπαιδευτικό δάσος του Μπελεκομύτη που καλύπτει έκταση 5.688 στρεμμάτων. Εντός του δάσους έχουν διαμορφωθεί και σημανθεί πολλά οικολογικά μονοπάτια, ειδικές διαδρομές πεζοπορίας με μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεχωρίζει το μονοπάτι που συνδέει τα Ζυγογιαννέικα με το χωριό Αγραφα του νομού Ευρυτανίας. Βάλτε λοιπόν τα ορειβατικά σας μποτάκια και ακολουθήστε τα.

Ενα από τα ομορφότερα κομμάτια της διαδρομής είναι αναμφισβήτητα αυτό που συνδέει το Νεοχώρι με τον Μπελεκομύτη. Από τον Μπελεκομύτη ένας χωματόδρομος οδηγεί σε ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, την Καρίτσα, όπου σε υψόμετρο 1.400 μέτρων βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής (ένα ολόκληρο κομμάτι βράχου πελεκήθηκε για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο). Απαραίτητη εδώ είναι μια στάση στο Πεστροφοτροφείο της Καρίτσας στον Καριτσιώτη ποταμό, κάτω από πανύψηλα πλατάνια. Εδώ θα δοκιμάσετε γευστικότατες πέστροφες. Μετά τον Μπελεκομύτη ο δρόμος θα σας βγάλει στο Φράγμα του Ταυρωπού, το οποίο πρέπει να το περπατήσετε και από τις δύο πλευρές. Σας προτείνουμε επίσης να κάνετε και μία στάση στην ταβέρνα του Χαρίλαου και να δοκιμάσετε σαγανάκι και ζυμωτό ψωμί από τα χέρια της γυναίκας του. Θα σας μείνει αξέχαστο.

Περνώντας στην απέναντι μεριά θα δείτε τη Μούχα που είναι κρυμμένη μέσα στα έλατα. Το επόμενο χωριό είναι η Καστανιά. Τώρα ήρθε η ώρα για λίγη πεζοπορία. Ανεβείτε στην Τσούκα που έχει υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρα, όπου λειτουργεί το πυροφυλάκιο της περιοχής. Ανοίξτε τα πνευμόνια σας και ρουφήξτε όσο περισσότερο οξυγόνο μπορείτε. Πού θα το βρείτε άλλωστε αλλού σε τόσες ποσότητες! Από το πυροφυλάκιο θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής. Αν ο ποδαρόδρομος δεν σας ενθουσιάζει, μην ανησυχείτε. υπάρχει δρόμος που θα σας οδηγήσει γρήγορα και άνετα στην κορυφή του βουνού.

Αν πάλι ψάχνετε για περιπέτεια και διαθέτετε 4Χ4 ή μηχανή μεγάλου κυβισμού, μπορείτε να πάρετε από την Καστανιά το χωματόδρομο που θα σας βγάλει στο Καρπενήσι. Η διαδρομή είναι βέβαια αρκετά δύσκολη, αλλά η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Τα χωριά Κλειστό και Φουρνά θα σας αποζημιώσουν με την ομορφιά τους για την ταλαιπωρία που θα τραβήξετε.

Αν πάλι δεν σας συγκινεί η παραπάνω ιδέα, συνεχίστε τον γύρο της λίμνης. Τα δύο χωριά που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί ο γύρος είναι το Λαμπερό και το Τσαρδάκι και δεν υστερούν καθόλου από τα προηγούμενα. Στο χωριό Λαμπερό, στο ξύλινο ταβερνάκι της Πλαζ θα πιείτε τον καφέ σας, ενώ στο Τσαρδάκι πρέπει να τιμήσετε δεόντως την ψησταριά του Βασίλη Κορομπίλια.

Αν πάλι δεν είστε αθλητικοί τύποι και ψάχνετε κάτι πιο χαλαρό, μπορείτε άνετα και χωρίς τύψεις να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης ή να το ρίξετε στο ψάρεμα.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 18.97.14.82 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000446 δευτερόλεπτα.