Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Μεγάλα Μοναστήρια του Νομού Καρδίτσας

Η πορεία μας ξεκινά με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Θεσσαλικού χώρου, την Ι. Μ. Κορώνας. Υψώνεται σαν προπύργιο πάνω από το Μοσχάτο με όλο το θεσσαλικό κάμπο στα πόδια της και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Μονή αποτελείται από το καθολικό και δύο πτέρυγες κελλιών. Το καθολικό είναι τετρακιόνιος αθωνίτικου τύπου με νάρθηκα στη Δ. πλευρά και παρεκκλήσι στη μνήμη του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται στα 1587, ενώ του παρεκκλησίου στα 1735.

Η Ι. Μονή Πελεκητής μας τρομάζει με το ύψος του βράχου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη. Η τοπική παράδοση αναφέρει σαν κτήτορά της τον οσιομάρτυρα Δαμιανό, από το Ρίχοβο των Αγράφων ή κατ' άλλους από το Μερίχοβο. Μάλιστα τοιχογραφία μέσα στο ναό τον αναφέρει σαν κτήτορά της Μονής. Κτίστηκε στα 1529 και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως, μονόχωρο ναό με τοιχογραφίες του 1654, και ένα δεύτερο αφιερωμένο στην Παναγία με τοιχογραφίες του 1666. Από τον Ι. Ναό Αναλήψεως σώζονται τμήμα­τα τέμπλου από τα πλέον περίτεχνα της περιοχής του 17ου αι. Επίσης, αξιόλογο είναι και το τέμπλο του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης.

Τέσσερα (4) χιλιόμετρα ΒΔ του Καταφυγίου συναντάμε την Ι. Μ. Πέτρας, που πήρε το όνομα της από το βράχο που στο ΒΔ στήθωμα δημιουργεί μεγάλη σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Η Μονή που έχει συμπληρώσει πάνω από 400 χρόνια, μας εκπλήσσει τόσο με την αρχιτεκτονική της όσο και με τις λαμπρές τοιχογραφίες που το χέρι του ζωγράφου Ιωάννη Ευτελή ολοκληρώνει στα 1672. Στον 17ο αι. χρονολογείται το τέμπλο με την περίτεχνη ξυλογλυπτική διακόσμηση.

Από το πλούσιο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Κεφαλοχώρι των Αγράφων, τη Ρεντίνα, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κτίστηκε στα 1579 και τοιχογραφήθηκε στα 1676. Σοβαρά πρόσωπα που αποπνέουν μεγαλοπρέπεια και ιερατικότητα και που μαρτυρούν έμπειρο καλλιτέχνη με βαθιές καλλιτεχνικές ρίζες στη βυζαντινή εποχή. Το τέμπλο χρονολογείται στον 17ο αι.

Στο μονόχωρο ναό του Αγ. Γεωργίου δούλεψαν στα 1769 οι ζωγράφοι ιερομόνα­χος Σαμουήλ και ο Δημήτριος Αναγνώστου. Το αξιόλογο τέμπλο έγινε με χορηγία του πλούσιου προεστού Δημήτριου Τσολάκογλου. Εδώ με τις επίπονες προσπάθειες των κατοίκων, ένα πρόσκτισμα του ναού μετατράπηκε σε εκκλησιαστικό μουσείο, όπου συγκεντρώθηκαν και φυλάσσονται εικόνες και κειμήλια από όλους τους ναούς. Τέλος από τον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου του 1727 ξεχωρίζει το διακοσμημένο τέμπλο με ενδιαφέρουσες δεσποτικές εικόνες.

Σε ύψος 800 μ. και σε μια εσοχή του βράχου ατενίζει κανείς με δέος την Ι. Μ. Σπηλιάς, κοντά στα Κουμπουριανά, μια μονή που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της χώρας, αφού για το Γ. Καραϊσκάκη ήταν το στρατηγείο του, όπου συγκαλούσε συσκέψεις και συμβούλια. Το 1867 αποτελούσε την έδρα της τότε επαναστατικής Κυβέρνησης.

Εδώ συναντάμε δύο ναούς, αυτόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι και παλαιότερος και εκείνον της Ζωοδόχου Πηγής που είναι μεγαλύτερος και που αποτελεί το Καθολικό. Το μοναστηριακό κλίμα συμπληρώνεται με κελιά και περίβολο.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 16ου αι. και τοιχογραφήθηκε στις αρχές 17ου αι. Το Καθολικό χτίστηκε στα 1736 και τοιχογραφήθηκε λίγο αργότερα. Το τέμπλο φιλο­τεχνήθηκε στα 1779 από τους καλλιτέχνες Γεώργιο και Ιωάννη.

Η Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου κοντά στο Μαυρομμάτι είναι γνωστή ως Ι. Μ. Καραϊσκάκη, γιατί σε σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στη μονή γεννήθηκε στα 1782 ο μεγάλος αγωνιστής. Ο ναός είναι μονόκλιτος αθωνίτικου τύπου που ο τρόπος κάλυψης της στέγης του είναι ασυνήθης για την Ελλάδα, ενώ συνηθίζεται πολύ στα Βαλκάνια, στοιχείο που δείχνει τις εμπορικές σχέσεις Αγράφων και Ρουμανίας, όπου μετά την τουρκική κατοχή πολλοί κάτοικοι της βρήκαν καταφύγιο. Η αποκατάσταση και στερέωση της χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Θα πρέπει να συνταχθεί λεπτομερώς τεχνική μελέτη, η οποία για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να δουλέψει εξειδικευμένο συνεργείο. Το ψηλό λιτό τέμπλο με τη σύνθετη ξυλογλυπτική διακόσμηση μας μεταφέρει στο κλίμα της ξυλογλυπτικής του 17ου αι., τόσο έντονο σε όλη την περιοχή των Αγράφων.

Τονίζουμε ιδιαίτερα τέμπλα, εικόνες, κειμήλια γιατί είναι τα περισσότερα έκθετα στη βορά των αρχαιοκαπήλων ή μη, καθώς εύκολα αφαιρούνται και εύκολα μεταφέρονται και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.
Για να αποσπασθεί ένα τμήμα εικονογραφημένης επιφάνειας (τοιχογραφία) απαιτείται χρόνος και κόπος. Εξάλλου είναι πλέον μόδα να αφαιρούνται εικόνες και κειμήλια για να στολίζουν και κάποια σαλόνια.

Από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων είναι η Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας, απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την περιοχή μέχρι τον Τύμπανο. Αν και εγκαταλελειμμένη χρόνια, τελευταία οι προσπάθειες των κατοίκων σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συνεχίζονται και θα συνεχισθούν για να προσδώσουν στη μονή το χρώμα και το μεγαλείο που κάποτε ακτινοβολούσε. Από τη μεγάλη μονή σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό αθωνίτικου τύπου με νάρθηκα στη Δ. πλευρά και με τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από το Θεόδωρο Ουρία, καταγόμενο από την Αγια Λαρίσης, τον 18ο αι. Το ψηλό και γεμάτο τέμπλο χρονολογείται με επιγραφή στα 1744 και αποτελεί ένα από τα σπάνια κειμήλια της μονής.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 3.226.72.194 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000297 δευτερόλεπτα.