Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία
Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία Η μάχη της Σέκλιζας (9-11 Φεβ 1878)
Η μάχη του Μουζακίου (Μάρ 1878) Η μάχη της Ματαράγκας (21 Μαρ 1878)
 

Η Επανάσταση του 1878 προετοιμάστηκε για την απελευθέρωση των υπόδουλων επαρχιών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας. Ύστερα όμως από την πίεση των Μ. Δυνάμεων (Αγγλογάλλων) η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τους επαναστάτες αβοήθητους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Επανάσταση να αποτύχει στον Όλυμπο (Μακεδονία), στην Ήπειρο (ʼρτα) και στη Μαγνησία. Η Επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία άρχισε από το Δομοκό, όπου είχαν εισβάλει στρατός και επαναστατικά σώματα. Η κυβέρνηση όμως αναγκάστηκε να ανακαλέσει το στρατό από το Δομοκό.

Ήταν όμως τέτοιος ο πατριωτικός ενθουσιασμός των στρατιωτών και των υπαξιωματικών, ώστε στις 29 Ιανουαρίου 1878, όταν διατάχτηκε η σύμπτυξη του στρατού, 170 υπαξιωματικοί και οπλίτες, με επικεφαλής τον επιλοχία Δημήτριο Τερτίπη, αρνήθηκαν να επιστρέψουν και παρέμειναν στη Θεσσαλία. Όταν στη Λαμία πληροφορήθηκαν το γεγονός οι φίλοι και συμπολεμιστές των επαναστατών, τους κατέλαβε μεγάλη συγκίνηση και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Έτσι, 96 ακόμη στρατιώτες και υπαξιωματικοί, με επικεφαλής το λοχία Γεώργιο Λάιο, «λιποτακτούν» και αυτοί και ενώ­νονται με τους προηγουμένους. Μαζί τους ενώθηκαν και πολλοί ντόπιοι εθελοντές και συγκρότησαν δύναμη 330 ανδρών. Αργότερα, ήλθαν από το «Ελληνικό» και άλλα τμήματα. Το πιο αξιόλογο ήταν εκείνο που οδήγησε ο Δημήτριος Σούτσος και αποτελούνταν από 200 άνδρες και ένα ορεινό τηλεβόλο.

Το Αρχηγείο της Επανάστασης εγκαταστάθηκε αρχικά στο Σμόκοβο, μετακινήθηκε όμως πολλές φορές, ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πολιτικός αρχηγός, που ήταν ο Δ. Σούτσος, είχε εγκατασταθεί στο χωριό Λουτρό Καρδίτσας. Στρατιωτικός αρχηγός είχε ανακηρυχθεί ο λοχαγός του Πυροβολικού Κων. Ισχόμαχος, με βοηθούς τους Γ. Φιλάρετο και Ι. Ιγγλέση. Η Επανάσταση ενισχύθηκε και με πολλά εθελοντικά σώματα Αγραφιωτώνκαι Ρουμελιωτών.

 Η πορεία της Επανάστασης ήταν ικανοποιητική, γιατί οι αρχηγοί εφάρμοσαν τακτική ανταρτοπόλεμου και απέφευγαν   την κατά μέτωπο σύγκρουση σε ανοιχτό πεδίο, με εχθρό οργανωμένο, καλά εξοπλισμένο και πολλαπλάσιο σε αριθμητική δύναμη.

 Δόθηκαν και κερδήθηκαν πολλές μάχες και αψιμαχίες, όπως στο Χαλαμπρέζι (Κέδρο), Σέκλιζα, Κουβανάδες  Μελισσοχώρι), Μουζάκι, Κρύα Βρύση, Ρούσο, ʼγιο Γεώργιο, Ι.Μ. Κορώνας, Ματαράγκα και Πετρομαγούλα     Πύργου  Κιερίου,  στην οποία έπεσε μαχόμενος και ο ηρωικός Λοχίας Γεώργιος Λάιος.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 44.222.82.133 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000548 δευτερόλεπτα.